Färg

Färga håret med henna

2017-11-01 14:50 #0 av: TatsuOni

Henna kommer från hennabusken och är ett hårvänligare, samt miljövänligare alternativ till kemiska färger. Ensamt, ger henna alltid en röd, rödbrun eller orange färg beroende på din grundfärg. Du kan få andra färger genom att blanda i t ex indigo.

Passar henna för alla?


Vissa upplever att henna fungerar vårdande i håret medan andra upplever att håret blir torrt utav det.

Henna är permanent och näst intill omöjligt att bleka ur. Det är även tidskrävande och lite kladdigt. Så innan du bestämmer dig för henna, tänk till både en och två gånger, att det verkligen är någonting för dig.

Att välja henna


Välj en ren henna, med en tydlig innehållsförteckning från en säker säljare (gärna utav body art quality, så kallad BAQ henna). T ex så säljs det ofta ”svart henna” i vissa butiker. Det är inte ren henna, då henna ensamt inte kan ge en svart färg. Allt för ofta så är dessa utblandade med rent hälsofarliga ämnen.

Vissa pålitliga säljare, säljer färdiga hennablandningar. T ex 80% henna och 20% indigo. Dessa är ofarliga, men jag skulle inte rekommendera dem. Bäst resultat får du oftast om du köper henna och din tillsatsfärg separat. 

Blanda hennan


Här finns lite olika sätt som man kan göra på.

Det går att blanda hennan med vatten direkt från kranen, men jag föredrar varmt (inte kokande) vatten för extra färgsläpp.

Vissa föredrar att tillsätta en matsked syra, t ex äppelcidervinäger, men det är oftast inte nödvändigt.

För att vårda och motverka torrt hår så brukar jag byta ut en del utav vattnet mot uppvärmd kokosmjölk. (OBS! Se till att det är ren kokosmjölk.)

Blanda hennapulvret med vattnet (och kokosmjölken). OBS! Använd inte metall! Jag brukar använda en russinburk i plast och en plastgaffel. Blanda till en tjock yoghurtkonsistens.

Hennan går att använda direkt, men för maximal effekt så rekommenderar jag att den får vila täckt med plast under natten.

Om du ska tillsätta en annan färg, som t ex indigo så kan det vara bäst att blanda och ha i hennan direkt innan färgning. Läs på om just din tillsats innan.

Om du efter användning får henna över, så går denna att frysa utan att den tappar effekt.

Färga


Använd handskar!

Se  till att ta ut allt känsligt ur badrummet, som t ex handdukar och att täcka golvet om du har en plastmatta.


Det går att applicera henna i torrt hår, men själv föredrar jag att skölja med vatten och handdukstorka innan.


För att skydda huden, så kan du smörja in den med en fet olja.


Börja med det undre håret bak. Sätt upp resten utav håret med en klämma och massera försiktigt in hennan slinga för slinga. Arbeta dig uppåt och framåt tills du har täckt hela håret.

Täck håret med plast. Jag brukar dra över en plastpåse och sedan lite plastfolie. Dra sedan över en gammal mössa eller handduk för värme. Henna tar nämligen bättre i värme.

Låt hennan sitta i, i minst två timmar. Vissa sover med hennan i och sköljer ur den på morgonen. Ju längre du låter den sitta, desto intensivare resultat får du.

Skölj ur hennan ur håret och tvätta som vanligt. Vissa säger att man inte ska ha i balsam, men jag använder mig utav balsammetoden och har aldrig sett att balsamet skulle ha någon negativ effekt.

Om du nu ser ut som en morot i håret, var inte orolig! Hennan oxiderar och mörknar i kontakt med luft under några dagar efter färgningen. Skulle det fortfarande vara för oranget så kan du färga det igen. Du kommer att få ett mörkare resultat för varje gång. När du är nöjd med färgen så är det bäst att bara färga rötterna.

Det kommer en del två för hur man färgar håret svart med henna och indigo.


Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2017-11-01 16:39 #1 av: TatsuOni

Ett tips: ta en gammal kudde och eventuellt även en gammal filt, lägg dig och ha ett film/seriemaraton medan du har hennan i håret. Det rinner nämligen inte när du ligger ner (men kan ändå kladda, därav gammal kudde m.m.)

Härifrån köper jag min henna (och indigo): http://www.hennabutiken.se/

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2018-03-22 09:40 #2 av: Åsa S

Jag köper min hennablandning hos hälsokosten har funkat bra i 25år och det är enkelt + jag gillar den nyansen jag får, brukar blanda min henna med kaffe, honung och citron det ger en bra konsistens och färgen blir fin. Jag applicerar i torrt lite smutsigare hår och låter verka i ca 2tim och tvättar sedan ur med vanligt schampo. Det täcker allt mitt gråa hår + min blandning räcker till hela håret det är nästan nere vi knäna.

Varför får man inte blanda i metallbytta? Jag har alltid blandat i mitt litermått som är i rostfri metall har inte märkt nått konstigt och det står inte på förpackningen att man inte får blanda i metall har alltid fått samma bra resultat.  Kanske det är mera ifall man blandar i nått som lätt rostar och järnet kan ge färgändring som ligger bakom det rådet eller?

Anmäl
2018-03-22 09:54 #3 av: TatsuOni

#2 Så länge som metallen inte "släpper", så är det egentligen ingen fara, men rent generellt så rekommenderas inte metall, då det kan ge missfärgningar/ändra färgresultatet om hennan reagerar med metallen.

Men så finns det tydligen folk som blandar hennan i gjurjärn för att få ett visst färgresultat... Vet ej hur det blir.

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2018-03-22 11:40 #4 av: Surpan

Dina röda nyans på dessa bilder Tatsu är min drömhårfärg. Kär

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2018-03-22 11:41 #5 av: TatsuOni

#4 Jag trivdes bra med den, men jag älskar svart ännu merCool

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2019-07-03 19:24 #6 av: TatsuOni

Puttar upp med tanke på månadens temaGlad

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2019-07-04 11:23 #7 av: mostermimma

Jag har endast testat att färga med Lushs hennakakor, inte testat att köpa ren henna och blanda själv. Men det jag upplever som svårast är att blandningen är tjockare och torrare än vad vanlig hårfärg är och att det är svårt att appliceras själv. Jag får ingen känsla för att hela håret är täckt med färgen och det känns svårt att komma åt. 

Är det skillnad att blanda egen färg själv, blir den mer rinnig? 

Anmäl
2019-07-04 11:57 #8 av: Åsa S

Blandar man egen kan man spä så mycket man själv vill bara hälla i mer vätska om man vill ha den lösare.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.