Etiketterprodukterverktygaccessoarerartiklar
Läst 23263 ggr
Chamy
2011-04-01, 19:46

Schampo

Jag har under en tid sett många trådar som handlar om produkter, tips och funderingar kring dem. Den här artikeln är till för att upplysa om just schampo.

Kopiering förbjuden, Copywrite Chamy

Historia: Sedan tidernas begynnelse har människan velat känna sig vacker och fräsch(undantag medeltiden i.e. vatten gör sig sjuk) och har med alla medel gjort allt vi har kunnat för att uppnå detta tillstånd. Och det har vi lyckats med också, alla har vi sett svartvita bilder från 1800-talet på vackra kvinnor poserande framför en kamera med rent, vackert och hälsosamt hår. Det ska då tilläggas att dessa bilder tillkom innan schampo blev praxis för hårvård i världen. Ordet schampo härstammar egentligen från det hinduiska språket och betyder i grund och botten huvudmassage.

Nuläget: Nu för tiden så tvättar nästan alla håret med schampo, men vissa upptäcker att de inte riktigt klarar av de starka kemikalier som de flesta schampon innehåller. Därav har många alternativa(vissa av dem skulle man kunna kalla ursprungliga) tvättmetoder uppstått. Bland dessa finner vi Balsammetoden, vattentvättar, lertvättar och örttvättar, men dessa ska jag inte gå in på nu.

Problemet är att vi tvättar håret med schampo för ofta, vilket gör att många får svidande, kliande och fjällande hårbotten samt håravfall, för att inte tala om vad det kan göra med våra hår i sig, det blir matt, fluffigt och ovårdat. Använder man det bara runt två gånger i veckan så är det inga problem, men de flesta tvättar sina hår varje gång de duschar, dvs varje dag, vilket är helt onödigt och bara skapar problem i det långa loppet. Vi har idag blivit så rädda för att få flottigt hår att vi gör allt, till och med riskerar våra hår, för att hålla det gnisslande rent. Vilket i ärligheten namn ger just mig mer kalla kårar än ett lite fett hår någonsin skulle kunna göra.

Tips: Hitta ett schampo som du tycker om, dvs som din hårbotten och ditt hår tycker om, och tvätta med det. Eller hitta en alternativ tvättmetod för all del. Försök dra ut på dina tvättar och ha en snygg uppsättning, flätor, hästsvans eller knut när ditt hår börjar bli synbart fett. Efter ett tag kommer inte din hårbotten vara lika stressad längre, och dina talgkörtlar kommer inte att producera lika mycket Olja och sebum(de vaxliknande oljor vi människor producerar i vår hårbotten) som innan. Kort och gott, både du och din hårbotten kommer att vara lyckligare. Det gäller bara att hitta sin egen gyllene väg, lyssna på din kropp och testa dig fram. Lyssna inte på vad folk/frisörer/visa män ger dig för råd, lyssna istället på dig. Det är så man når framgång i livet. Einstein hade talproblem när han var ung, och ingen trodde att han skulle lyckas i livet, men han följde sig egen väg och vi vet ju i efterhand att han har gått till historien som en av våra mest kända och framgångsrika vetenskapsmän.

Sulfatfritt: Det finns en uppsjö av schampon på marknaden idag, och en del av dem är utan sulfater(det ämne som gör att ditt schampo löddrar och tvättar bort alla oljor/död hud/smuts från din hårbotten). Dessa finns för det mesta att köpa på hälsokostaffärer, men även på en del välsorterade mataffärer.

Vi är inne i en period av mänsklighetens historia kännetecknad av en enorm fettfobi, både i vår mat och på våra kroppar, inuti och utanpå. Men sanningen är att vi människor behöver fett, både i och på våra kroppar. Så var inte rädd för att prova något nytt, låt ditt hår vara fett i en dag, det är inte så farligt, och i slutändan kan det till och med… Hör och häpna! Göra dig gott.

Kopiering förbjuden, Copywrite Chamy

Chamy

Medarbetare på Hår iFokus

Frogge33
2011-04-01, 20:25
#1

Riktigt bra artikel! Skrattande

 

// Matilda

Birke
2011-04-02, 12:51
#2

Super artikel^^

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[luneri]
2011-07-26, 20:47
#3

Ja precis! Frisörer ska man inte lyssna på. inte en enda av deras produkter de rekommenderat mig har fungerat på mig som de lovat.

Sweelin
2011-07-29, 02:04
#4

Mycket bra! Skrattande

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

ekoqueen
2012-05-06, 23:11
#5

Nej Tack till SLS schampo. Jag har med tiden utvecklat överkänslighet mot frisör schampo. Mitt hår är lockigt och trasslade sig ganska lätt. Och jag var därför beroende av Balsam och inpackning. Utan det vblev mitt hår helt katastrof. Nu har jag övergått till 100 % naturlig lera. GHassoul lera fungerar fantastiskt bra för mitt hår och ska tydligen passa alla hårtyper. Jag behöver inte längre någon Balsam. Mitt hår har äntligen fått tillbaka sitt naturliga struktur efter alla år jag har utsatt den för kemikalier. Tack för bra upplysning!

www.bodybazar.com (100 % Naturlig och Ekologisk hudvård)

www.bodybazar.blogspot.com (Eko Queen Bloggar!)

 

IzaEleonora
2012-05-07, 17:56
#6

Körde stenhårt på att ha håret uppsatt i en knut under en sommar så tvättade inte håret på tre veckor! Detta har nu lett till att jag bara tvättar håret en gång i veckan för mer än så behöve rjag inte och håret mår bättre än någonsin :)

Upp till toppen