Hårvård

Balsammetoden FAQ

2015-03-04 12:13 #0 av: mikkan01

I och med att balsammetoden ökar i popularitet blir frågorna fler och fler. Här nedan kommer svaren på de allra vanligaste frågorna om BM: hur det funkar, vad som blir fel och vad man ska undvika i sina hårprodukter.


1. Vad är balsammetoden?

Balsammetoden innebär helt enkelt att man tvättar håret med balsam. De flesta använder sig av ett tvättbalsam och ett vårdande balsam.

Här kan du läsa mer: Balsammetoden

2. Blir håret verkligen rent med enbart balsam?
Ja! Det blir det faktiskt.
Både schampon och balsam innehåller tensider som rengör håret. Skillnaden på de som finns i schampon och de som finns i balsam är att de som finns i balsam är mycket mildare. Här kommer också uttrycket "lika löser lika" till bra användning. Fett löser fett och tillsammans med emulgeringsmedel som finns i balsam så löser vattnet upp fettet i ditt hår och lämnar det rent.

3. Kan vem som helst använda sig av balsammetoden?
Absolut! Balsammetoden passar för alla hårtyper. Den enda jag skulle avråda att använda sig utav balsammetoden är de som har hårförlängningar med fästen som kan lösas upp av balsam.

Det är många som testar balsammetoden och kommer fram till att det inte är någonting för dem  men man behöver inte tvätta med balsam. Vill man undvika schampo finns det andra alternativ att tvätta med som ägg, bikarbonat, honung, rasullera, enbart vatten med mera. 

Här kan du läsa mer om: andra tvättmetoder


4. Är det inte jobbigt att tvätta med balsam?
Det kanske tar en minut extra i duschen och det kan vara krångligt i början att bli haj på allt man ska undvika. Men när man har hittat rätt i balsamdjungeln så är det precis lika lätt/jobbigt som att tvätta med schampo!

5. Är mitt balsam godkänt?
När man känner sig osäker på om balsamet är godkänt eller inte så är det bara att kolla i innehållsförteckningen, innehåller ditt balsam något av följande så är det inte godkänt:  silikoner, mineralolja eller uttorkande alkoholer.
Vanligt är att silikoner i innehållsförteckningen slutar med -cone, -xane eller -conol. 
Mineraloljor skrivs oftast som mineral oil, paraffinum liquidum, vaselin, paraffin, petroleum och petrolatum.
Alkoholer kan tvättas ur med balsam men de är som sagt uttorkande och inte bra för håretvanligt förekommande är alcohol denat, denaturated alcohol, isopropyl alcohol, SD alcohol och etanol. (Dessa är uttorkande, skilj på dem och vårdande fettalkoholer).

Här kan du läsa mer om: silikoner och mineralolja och hur dom påverkar håret.

På både lockig.se och noopoo.se finns det listor över godkända produkter för balsammetoden.


6. Mitt hår blir fett av balsammetoden, varför?
Det finns många olika orsaker till att håret kan bli fett av BM, oroa dig inte! Innan man går över till att tvätta med enbart balsam vill man få ut alla dåliga ämnen ur håret. Man tvättar alltså med ett sista schampo. Se till att det schampot är godkänt. Tvätta gärna två gånger för att vara säker på att få bort allt. Är ditt hår fortfarande fett? Du använder kanske för tunga balsam i håret, för vissa räcker det till och med med enbart tvättbalsam. Tvättbalsam är oftast billiga och odryga. Funkar inte ett balsam i ditt hår så testa ett annat! Se till att du använder godkända balsam, tvättbalsamet i hårbotten och ditt vårdande balsam i längderna.

Ett naturligt vårdande balsam kan istället vara en sur efterskölj gjort på 1 del äppelcidervinäger och 10 delar vatten som man sköljer med det sista man gör innan man går ur duschen. 

I början kan man också gå igenom en period med fet hårbotten, det är faktiskt inte konstigt, du har torkat ut ditt hår i flera år med schampon och nu måste håret balansera produktionen av sebum. Detta kan ta någon vecka för vissa att gå över och för andra kan det ta flera månader, tyvärr.
Glöm inte att massera ordentligt (utan att slita i håret) och skölja ur balsamet noggrant.

7. Kan jag färga håret när jag håller på med BM?
Absolut! Färgar du så kör på en sista schampo tvätt innan du fortsätter med BM, när du gör den spelar ingen större roll, direkt efter färgning eller vid nästa hårtvätt gör ingen egentlig skillnad. 

8. Kan jag använda torrschampo?
Ja, det finns rätt så många godkända torrschampon men tänk på att du kör balsammetoden. Du försöker vanligtvis undvika schampon då de torkar ut, torrschampon gör detsamma då de innehåller alkohol. 

Överväg naturligare alternativ som mjöl, potatismjöl, arrowrot, kakao, malda havregryn eller maizena. Ha gärna i det över natten och borsta ur på morgonen för bättre resultat!

9. Mitt hår blir torrt och risigt av BM, vad gör jag för fel?
Igen, se över dina produkter! Kolla att de verkligen är godkända och tvätta ordentligt ur håret med ditt sista schampo.
Innehåller dina produkter proteiner? På de flesta balsam kan man läsa sig fram i innehållsförteckningen, det kan dock vara lite svårt. Hittar du casein, collagen, keratin, (rice-, silk-, soy-, wheat-, jojoba protein) så innehåller det proteiner. Det brukar ofta stå på framsidan av flaskan att balsamet innehåller proteiner, speciellt på balsam för skadat hår.
Testa uteslut det, byt balsam till något som ger fukt istället, är det proteinerna som spökar så kommer du snabbt se skillnad!

Det kan också vara så ditt hår ser ut utan silikoner och mineraloljor, fortsätt tillföra fukt med hjälp av godkända inpackningar och balsam eller gör oljeinpackningar.

Här kan du läsa mer om: olja

10. Jag tycker inte att mitt hår blir rent av balsammetoden.
 Kan du ha fått i silikoner i håret? Testa tvätta med ditt sista schampo igen.
 Många testar flera olika balsam och försöker få håret rent genom konstens alla regler men ibland går det bara inte och därför tar dom till med ett SLS-fritt schampo som de tvättar med emellan balsamtvättarna.
Tänk på att ett schampo alltid kommer vara ett schampo och det är inte det mest ultimata att använda sig av inom BM men ett SLS-fritt schampo är många gånger bättre och skonsammare än ett vanligt schampo.

Här finns en lista över: SLS-fria schampon.

11. Min hårbotten är torr/fet och kliar.
Byt tvättbalsam. Du kanske reagerar på något i ditt nuvarande tvättbalsam, någon parfym? Ser du till att massera och skölja ur allt ordentligt? 

Testa smörj hårbotten med någon olja och låt verka ett tag innan du duschar. En efterskölj med äppelcidervinäger lugnar klådan och gör dessutom håret extra fint och följsamt. 

Under vintern kan man bli mer torr än normalt i hårbotten, testa använd ett mer vårdande balsam som tvättbalsam. 

12. Hur ofta ska jag tvätta håret?
Det är individuellt hur ofta man behöver tvätta det. Tänk på att ditt hår är skörare när det är blött och därför är det bättre att tvätta mer sällan. Tycker du att ditt hår blir smutsigt efter bara någon dag så är det bättre att dryga ut hårtvättarna, ditt hår kan ha hamnat i en ond cirkel där du torkar ut hårets egna fetter som håret vill producera för att skydda ditt hår. Ju snabbare du är med att tvätta bort det desto snabbare är håret med att producera nytt.

Tvätta helst inte fler än 2-3 gånger i veckan om möjligt. Förhoppningsvis drygas tvättarna ut på sikt med BM då sebumproduktionen balanserar sig. 


http://www.nopoo.se/har/tvatta/
http://www.nopoo.se/har/produkter/
http://lockig.se/index.php/forum
Artikel om olja
Artikel om balsammetoden
Äldre artikel om balsammetoden
BM före- och efterbilder

Anmäl
2015-03-04 12:16 #1 av: Vaargen

Jag har kört balsammetoden i över ett år, funkade inte alls för mig och jag gjorde inga "fel" utan körde exakt som man skulle :)

Anmäl
2015-03-04 12:24 #2 av: taylor__lambert

Superbra artikel! Satt bara och väntade på en sån :) Perfekt för oss nybörjare

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2015-03-04 12:26 #3 av: mikkan01

#1 Blir ju tyvärr så ibland fast jag själv tror att man kan få det att funka om man verkligen vill Skrattar
Gick du tillbaka till schampotvätt eller hittade du någon annan alternativ tvättmetod? 

Anmäl
2015-03-04 12:32 #4 av: Vaargen

#3 "Man kan få det att funka om man vill" balsammetoden funkar inte för alla och så enkelt är det :) jag ville väldigt gärna att det skulle funka, annars skulle jag inte sökt upp all information och köra på balsammetoden i över ett år till och med... Jag försöker köra på SLS fritt schampo men har inte helt och hållet ekonomin för det alltid ganska dyrt :) 

Anmäl
2015-03-04 15:08 #5 av: Surpan

Perfekt Mikkan, jättebra artikel!

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-03-06 17:08 #6 av: Cederin

Verkligen på tiden med dessa artiklar! Superbra Tummen upp

Medarbetare på Naglar och Hår

Anmäl
2015-05-26 01:05 #7 av: Pooka

om man badar i pooler då? håret blir fyllt med klor som jag inte brukar få bort utan schampoo

eller funkar det med bara balsam då också? är en newbie när det gäller det här c:

Anmäl
2015-05-26 09:37 #8 av: mikkan01

#7 Det ska gå med tvättbalsam men man får köra med ett sista shampoo något oftare, tyvärr... klor brukar göra så man får build-ups Oberörd
Bästa är väl om man använder en sån där badmössa om man är i pooler mycket, vare sig man tvättar med BM eller någon annan metod.Glad

Anmäl
2015-05-27 23:29 #9 av: Scorpio97

#7 Jag simmar 1-3 gånger i veckan och får ut kloret utan problem med bara balsam. Har inte heller upplevt någon build-up av det, men det kan vara individuellt. Annars fungerar badmössa bra, som #8 tipsar om. 

//Jessie

Anmäl
2015-05-28 00:10 #10 av: IceTee

behöver man verkligen använda sista schampo om man färgar? Det finns färger utan silikoner och mineraloljor och då känns det rätt onödigt att torka ut håret mer 

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2015-05-28 11:46 #11 av: Cederin

#10 Nej om du vet om innehållsförteckningen så  finns det ju ingen anledning :)

Medarbetare på Naglar och Hår

Anmäl
2015-05-28 11:51 #12 av: mikkan01

#10 Är man osäker så är det lika bra att köra med ett sista schampo, vet man dock om att det inte finns något otillåtet ämne så är det väl bara att köra på med balsam som vanligt Glad

Anmäl
2015-05-28 15:40 #13 av: farvendal

Att börja med BM är det bästa valet jag gjort i hela mitt liv.  Tidigare blev det knutar i håret väldigt enkelt och snabbt samt att de var svåra att trassla ur. De tovor som uppstår numera borstas ur på en gång.. Har dessutom fått ett snyggare fall på håret och det är lättare att styla. 

Framförallt blir det inte statiskt som fan längre!

MEN det blir inte till 100% lika rent som när man använder ett schampo (frisören gillar att påpeka detta..). Men vad gör det? Jag känner mig ren och fräsch samt att det ser rent och fräscht ut. Ska man skrubba bort exakt allt torkar man ju bara ut hårbotten istället. 

Är nöjd som tusan. Visst tar det lite längre tid i duschen, men vem gillar inte att duscha länge liksom? Höhö.

Använder Coops balsam som tvättbalsam. Billigt och räcker länge!

Anmäl
2015-08-22 10:17 #14 av: Ary

Jag färgar mitt hår rött. Vet att balsam brukar dra ur färg snabbare, antar att detta gäller om man kör balsam metoden?

Anmäl
2015-08-22 11:30 #15 av: IceTee

#14 det som kan påverka färgen är glycerin
Det är i alla fall det jag hört!

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2015-08-22 20:10 #16 av: Surpan

#14 jag upplever att färgen håller sig finare med BM längre än med schampo. Sen jag upptäckte directions har jag dessutom inte velat färga håret med "vanlig" färg igen. Dom funkar med BM och är toppen vid rött hår!

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-08-23 09:35 #17 av: Ary

Tack ska ni ha. Ska kolla balsamet för glycerin. Ska iväg några dagar men efter det kan jag testa. Färgade igår och såg att det var silicon i färgen också.

Anmäl
2015-08-23 13:49 #18 av: IceTee

#17 balsamet kommer med största sannolikhet innehålla glycerin eftersom det är väldigt fuktgivande.
Vad för färg har du?

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2015-08-24 08:41 #19 av: Ary

Rött. Köpte coop extras, inte läst än....

Anmäl
2015-08-25 15:00 #20 av: IceTee

#19 som sagt, nästan alla innehåller det. Det kommer att bli svårt att hitta något utan

Då tycker jag att du köper en röd intensivtoning av t.ex. manic panic, directions, stargazer eller någon annan som säljer sånna färger. Blanda ut det antingen med ditt vårdande balsam eller ha det i en inpackning och gör en "färg bomb". Det brukar lösa problemet med att färgen försvinner!

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2015-08-25 17:35 #21 av: Talidass

Jättebra inlägg!
Jag bytte från "vanligt schampo" till ett schampo från urtekram.
Testade tvätta håret med honungsvatten men det kändes bara oljigt. Ska jag köpa ett BM-godkänt sista schampo och testa igen?

Detta använder jag nu:
http://www.bodystore.com/shampoo-lavendel-normalt-har-eko-500-ml

Anmäl
2015-09-07 09:58 #22 av: Ary

Vänjer man sig vid hur håret känns efter ett par dagar? Inte fett men lite tyngre... Det räcker dock att jag tvättar var fjärde dag eftersom det ser ok ut.

Anmäl
2015-09-07 10:47 #23 av: IceTee

#22 jag har gjort det, men det brukar inte bli tyngre. Vad använder du för tvättbalsam?

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2015-09-07 10:55 #24 av: Ary

coop extras. Håret har ju iaf blivit mjukare och det kliar inte i hårbottnen när man inte tvättat på ett par dagar.

Anmäl
2016-05-08 22:06 #25 av: Zadeira

Tänkte puffa tråden med en fråga då det är onödigt att starta ny tråd.

De flesta listor på produkter jag hittat är inte uppdaterade sedan 2014, och det är säkert flertalet produkter som ändrat innehåll, nya produkter som tillkommit osv. Går ju att kolla själv, men jag tycker alltid det är toppen när man kan se vad andra använder och vad de tycker om de produkterna.

Så frågan är, vad använder ni som kör BM för produkter, sista schampo, tvättbalsam, vårdande balsam och inpackningar idag?


Anmäl
2016-05-09 17:40 #26 av: jollycox

coop xtra schampo som sista schampo. Deras balsam funkar som tvättbalsam men är rätt starkt. Använder nu garants såklart balsam men mitt hår blir inte rent av det. Som inpackning använder jag loreal elvital nutrigloss. Den funkade även att tvätta håret med när jag hade slut balsam.

Anmäl
2016-05-10 19:55 #27 av: Zadeira

Jag körde sistatvätten idag med Dubbeldusch Provitamin B5, och tvättbalsam blir Be Well. Har inte köpt något vårdande balsam ännu, men det blir antagligen det jag körde på förra omgången jag körde BM, alltså Garnier Respons Avocado and Shea Butter eller vad den nu heter.


Anmäl
2016-05-16 10:31 #28 av: Anna

Jag använder Coop Xtra balsam eller Garant Såklart balsam som tvättbalsam, och Garant Såklart schampo som sista schampo. Tycker inte att min hårtyp (klassiskt tunt, fint skandinaviskt hår) har behövt ett vårdande balsam, i alla fall inte hittills. Har kört BM i ca 4 månader. Efter tvätt sprayar jag ofta istället i lite balsamspray i hela håret, då använder jag Oliv Balsamspray från Åhléns. Vad gäller inpackning (ungefär var tredje vecka) kör jag ibland Maria Åkerberg Hair Therapy och ibland DermOrganic Intensive Hair Repair Masque Glad

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.