2017-06-02 18:21 #0 av: TatsuOni

Vad är det som gör att en hårfärg färgar håret, medan det inte fungerar med t ex blåbär och hur fungerar egentligen en blekning?

OBS! Artikeln tar inte upp henna och liknande växtbaserade färger! Endast kemiska färger!

Grunden i hur det fungerar

För att färga håret så behövs dels ett pigment som ger färg  och dels en kemikalie för att öppna upp hårstråt, så att att färgen kan tränga in i håret och fästa. Vid blekning behövs även någonting som kan bryta ner hårets naturliga färg.

Detta är anledningen till att man inte bara kan slänga i t ex blåbär i håret och få ett permanent lila hår. Beroende på hårets naturliga struktur och eventuella skador så kan färger som dessa tona håret, men kommer att tvättas ur. Undantaget är ett skadat hår efter t ex blekning, som kan bli permanent missfärgat av flertalet saker.

Ammoniak

En vanlig ingrediens som finns i hårfärger och blekningar är ammoniak. Även om det idag börjar komma ut fler och fler produkter utan ammoniak. Dock så fungerar dessa ersättare på samma sätt.

En funktion som ammoniak har, är att det aktiverar väteperoxiden i färgen/blekningen.

Ammoniak och dess ersättare är alkaliska (de har ett högre pH-värde). Det öppnar upp fjällskiktet så att hårfärgen kan tränga in i hårstråt, men det ger också förändringar i hårets naturliga pH-värde (som naturligt ligger på den sura sidan). Det gör att det är svårt eller helt omöjligt för fjällskiktet att sluta sig helt igen. Detta leder till att håret blir skadat och känsligare. Håret har inte heller samma förmåga att hålla kvar fukt och protein i håret, vilket ger ett torrare och känsligare hår som lättare går av och drabbas av kluvna hårtoppar.

Detta är och också en anledning till att blekt/färgat hår som inte täckts utav silikoner, ofta ser mindre glansigt ut och trasslar lättare. När fjällskiktet är slutet så ser håret glansigare ut än när det är öppet. Ett öppet fjällskikt gör också så att hårstråna lättare hakar i varandra och på så sätt trasslar sig.

Väteperoxid och blekning

Väteperoxid är det ämne som brukar användas i blekning, men kan även finnas i vanliga hårfärger. Det bryter ner hårets naturliga färgmolekyler och sliter även på håret.

Ju starkare blandning, desto ljusare hår, men det orsakar även mer skada. Därför är det snällare mot håret att bleka det med en svagare blandning i flera omgångar, med en period av vila för håret mellan varje blekning.

Ofta så kommer det fram röda, gula eller orange toner i håret vid blekning. Dessa motverkas med grönt, blått eller lila pigment, beroende på vilken nyans du vill neutralisera. Silverschampon brukar innehålla pigment som neutraliserar dessa toner.

De senaste åren så har det kommit ut flera färger på marknaden som ”färgar håret ljusare”. Det är en sanning med viss modifikation. I verkligheten så är det nämligen en mildare blekning, som ibland även innehåller pigment för att motverka t ex röda toner.

Bild från lunaticIam

Semipermanent färg

Semipermanent färg innehåller ingen ammoniak. Därför kan håret ofta behöva blekas innan för att färgen ska kunna fästa. Färgen kan tvättas ur helt eller till stora delar. Däremot så försvinner den inte helt från allas hår. Detta beror dels på hårets naturliga struktur, men även på t ex skada.

Vissa semipermanenta färger innehåller andra alkaliska kemikalier än ammoniak, som kan hjälpa till att öppna upp fjällskiktet i hårstråt och på så sätt få färgen att fästa bättre.