Färg

Färger

2015-03-24 20:50 #0 av: Surpan

Har du fått grönt hår? Eller vill du bli av med gula nyanser i blont hår? Här har jag försökt att skriva en guide över hur färger fungerar, för att det ska bli lättare för er att färga håret hemma!

Ni kanske kommer ihåg från skolan att det finns tre stycken färger som vi kallar grundfärger. Det är de färgerna som utgör grunden för att kunna blanda till alla andra färger som finns.

Färgerna är röd, blå och gul. Tillsammans med färgerna svart och vitt kan man blanda vilka färger man vill med dessa tre. Det är det vi ska kika närmare på idag, hur färger blandas.

Ni vet säkert redan att om man blandar rött och blått får man lila, och om man blandar gult och blått får man grönt. Men visste ni att om man blandar exakt lika delar av alla tre färger så får man brunt? Det är det som vi kallar "neutralt" när vi pratar om färger på håret, och det gäller även när vi pratar om blonda hår färger.

På bilden ovan så har vi den vanliga bruna färgen i mitten, den man får om man blandar lika delar av rött, blått och gult. Till vänster har jag bara tillsatt vitt, och till höger har jag tillsatt svart. Ovan är alltså tre exempel på neutrala färger.

Hur hjälper denna kunskap oss när det gäller att färga håret då?

På bilden har jag den neutrala blonda nyanser i mitten, och till vänster har jag en nyans som drar åt gult - den har helt enkelt mer gula pigment i sig än vad den har blåa och röda. Det betyder att om du vill återskapa denna nyans i ditt hår så räcker det med att tillsätta gula pigment. Vill du istället få färgen att bli mer neutral så måste du tillsätta pigmenten som saknas, vilket är blått och rött. Det är därför silverschampon är lila.

På bilden till höger så går den blonda färgen mot orange istället. Orange är en blandning av rött och gult så då är den enda färgen som saknas för att få en neutral färg blått. Här måste man alltså tillsätta blåa pigment om man inte längre vill ha håret i den jordgubbsblonda nyansen.

På samma sätt måste du tillsätta pigment för att bli av med den där gröna nyansen man ibland kan få i blonda hår av klorvatten. Eftersom grönt är en blandning av gult och blått måste du alltså tillsätta röda pigment.

Samma sak gäller såklart med brunt hår. Vi har den neutrala nyansen i mitten även på denna bild, och den rödare nyansen till höger. Till vänster har vi denna gång en kall brun nyans. Det är för att den har mer blåa pigment i sig, och vill man ha en mer neutral färg så får man tillsätta rött och gult, orange.

Är det fortfarande lite krångligt?

Här är en karta att använda som hjälp. Man ska använda färgen på motsatt sida av det man redan har för att uppnå en neutral nyans. Till exempel blått + orange eller lila och gult.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-03-24 21:32 #1 av: Skogsraah

Oh vad bra artikel Glad

Anmäl
2015-03-24 21:59 #2 av: Surpan

#1 Tack! Kul med feedback! Glad

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-03-24 22:27 #3 av: Katten med hatten

Har och tänker inte färga mitt hår men vilken bra artikel och nu vet jag något nytt kanske bra för framtiden om jag ändrar mig.

Anmäl
2015-09-08 09:42 #4 av: [Forest]

Verkligen bra upplägg som man förstår :) Bra skrivet.  Jag färgar mitt hår gjort det i många herrans år ;D Men jag funderar på hur kommer det sig att min hår verkar dra till sig mörka färger, färgar jag mitt hår i ljusbrunt så blir det mörkbrunt, tar jag mellanbrun blir det samma jätte mörkbrunt och vissa tar även skiftningar i rött. Funderar

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2015-09-08 09:55 #5 av: Surpan

#4 Det är ett vanligt problem. Jag får samma, måste ta en ljusare nyans än jag vill ha. Jag tror det är färgernas problem och inte hårets. :)

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-09-08 10:11 #6 av: [Forest]

5 attans då får jag välja blond nästa gång då jag vill ha mellanbrunt, min hårfärg är mellanbrun men fått lite gråa strån Cool

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl