Hårvård

Olja

2015-02-17 17:57 #0 av: Surpan

En hårolja kan användas som inpackning för torrt och slitet hår eller som styling för matt och livlöst hår. Men vilken ska man välja?

Köper du en ren olja från en hälsokostbutik eller liknande så sparar du pengar. Det är många av de olika företagen som lanserar speciella 'håroljor' och tar dyrare priser för att sätta sin logga på förpackningen. Dessa kan också ibland innehålla mycket skräp, som mineralolja. Ibland innehåller det till och med bara en massa vatten. Här är en liten förteckning över några vanliga oljor att använda i håret.

Kokosolja
Min personliga favorit, mest för att den är så mångsidig. Den är fast i rumstemperatur men blir snabbt flytande i händerna. Har en ganska tunn konsistens som är lätt att fördela. Luktar gott, antingen ingenting eller svagt av kokos beroende på vilken du väljer.

Jojobaolja
Bra som inpackning även för fetare hår då det liksnar hudens talg och kan användas för att stabilisera en överproducerande hårbotten. Den sägs också skydda mot värme och att det stärker håret som skydd mot kluvna hårtoppar.

Olivolja
Kanske den olja som finns i flest skafferier på denna lista. En tjock olja som går långsamt in i huden. Bra till hårinpackning men kan färga ljust hår vid upprepad användning.

Arganolja
Arganolja är antagligen den mest kända håroljan idag. Det är en dryg olja som snabbt går in i hud och hår. Kan lukta lite konstigt för de som inte är vana, men det varierar mycket mellan de olika märkerna. Även denna är färgad och kan lämna en grön ton i ljust hår.

Mandelolja
Denna olja är nog mer förknippad med hudvård, men går precis lika bra att använda i håret. Det är en lätt olja som ger håret en fantastisk glans. Luktar väldigt gott enligt många.

Avokadoolja
En fet olja som passar bra till riktigt torrt hår som inpackning. Kan vara svår att använda till styling på grund av sin konsistens. Avokadoolja är färgad och kan lämna skiftningar i ljusare hår.

OBS! Arganoljan framställs ur en nöt och mandeloljan och jojobaoljan ur fröer, så är du allergisk - se till att kontakta din läkare innan du testar dom för att undvika reaktioner.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-02-19 10:56 #4 av: [pusselbit]

Bra inläggTummen upp

Själv använder jag kokosolja i och till matlagning, samt oil pulling. Den passar inte riktigt mitt hår.. Så använder jag jojoba som hårserum och olivolja i större mängd  som inpackning ibland innan tvätt eftersom det är den billigaste när det går åt så mycket till håret.

Har testat alla ovanstående oljor men det var främst kokos och jojoba jag fastnade för, skulle dock kunna tänka mig byta ut olivoljan mot avokado igen men eftersom olivolja är billigare och lättare att få tag i så kör jag på den. Alla såklart kallpressade :)

Anmäl
2015-02-19 12:40 #5 av: Surpan

Tack för feedback!

Jag har kokosoljan som sminkborttagningsmedel. Det är det bästa jag testat. Speciellt på vattenfastsmink! Jag håller med dig om olivolja, det är bra och prisvärt. Speciellt på sommaren om man ska ligga i solen en stund, eller är utomlands och får hårkris! Glad

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-02-19 14:29 #6 av: mikkan01

Tummen upp

Skulle bara vilja flika in på ett litet hörn att alla hår är olika och alla gillar olika oljor, skulle den ena inte passa i ens hår så är det bara att prova vidare - kokosolja har blivit väldigt populärt men är också en sån olja som många har problem med.
Sen är överanvändning av oljor inte det bästa, många oljor verkar som ett protein i håret och då kan man få en omvänd effekt, istället för att få glansigt och fint hår så får man risigt hår med kluvna toppar.
Slår också ett extra slag för ricinolja i håret, den är jobbig att hantera men blandar man ut den med någon annan olja så är den super i håret! Skrattar

Anmäl
2015-02-19 14:37 #7 av: Surpan

#6 Helt rätt! Jag gjorde så när jag började med oljor att jag köpte hem ett helt drös med olika, för att se vilken som passade mitt hår och min hud. Mitt hår är precis som du beskriver inte överdrivet förtjust i olja över huvud taget har det visat sig!

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-03-08 15:31 #8 av: Sweelin

Jag har köpt hem linfröolja, tänkte höra om någon har någon erfarenhet av den? Glad

Anmäl
2015-03-08 16:18 #9 av: densomundrar

Bra artikel :-)

Anmäl
2015-06-17 21:32 #10 av: mimåne

Jag har prövat olivolja här hemma, men håret blev verkligen snuskigt äckligt efteråt. Jag har nog aldrig haft så dåligt hår som jag hade efter det testet haha. Sen dess har jag dragit mig för att pröva någon annan.

Jag har väldigt torrt hår och torr hårbotten, så jag skulle gärna hitta ett lämpligt alternativ framförallt för hårbotten. Som inte ger fett hår.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-06-17 23:27 #11 av: Scorpio97

#10 Olivolja prövade jag också förra året. Tog bara några droppar. Satt halva kvällen sen och försökte få ur det. Två omgångar balsam, och två omgångar schampo krävdes för att få ur det. Och då var håret ändå så pass fett att jag fick duscha dagen efter också. 

Nu använder jag regelbundet mandelolja (ekologisk och kallpressad). Brukar blanda lite i balsamet eller ta några droppar innan/efter dusch. Blir inte fett ens i torrt hår, och inga problem att få ur med en normal BM-dusch. 
Kokosolja ska också vara en lätt och bra olja. Jag tål inte riktigt doften så för mig är inte kokos ett alternativ, så jag har inga egna erfarenheter. 

Sen verkar ju olika hår gilla olika oljor, så det är väl bara att prova sig fram (:

//Jessie

Anmäl
2015-06-18 10:45 #12 av: jossan...

#11 lät du då både balsam och schampoo sittä i ett tag för om jag låter det sittä i så brukar det inte vara några problem, dock så tror jag att det är bäst att bara använda olivolja i längderna.

Anmäl
2015-06-18 11:20 #13 av: Scorpio97

#12 Jag låter alltid balsamet sitta i minst tio minuter, oftast runt tjugo. Det hade jag även då, eftersom jag inte trodde det skulle krävas mer än en vanlig dusch för att få ur oljan.
Jag hade bara olivoljan i längderna. Mandelolja kan jag ha i både hårborsten och längderna.

//Jessie

Anmäl
2015-06-18 11:59 #14 av: mikkan01

#11 Ska ju finnas kokosolja utan både lukt och smak för dom som har svårt för det, har inte testat det själv då jag älskar lukten av kokos så jag har ingen aning om det är helt luktfritt, någon annan kanske vet? Glad

Anmäl
2015-06-18 12:03 #15 av: Scorpio97

#14 Syrran köpte lukt- och smakfritt, men jag tycker fortfarande det luktar kokos. Vet inte om det alltid blir lite doft kvar, eller om det bara är jag som inbillar mig för att jag vet att det är kokos, haha. 

Dessutom tycker jag det är tråkigt om det är helt luktfritt. Mandeloljan fungerar bra och luktar gott, så jag fortsätter med det (:

//Jessie

Anmäl
2015-06-18 22:27 #16 av: mimåne

Jag fick också köra omgångar med schampo för att få bort olivoljan. Jag vet inte om håret drog i sig och fick någon näring av det, men det kändes som att oljan försvann snabbt i mitt hår när jag "masserade" in den. När jag tvättat håret och torkat det blev det riktigt fett och efter att jag fått bort det med schampo så märkte jag inte någon skillnad alls på mitt hår eller i hårbotten.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-06-18 22:53 #17 av: [pusselbit]

Olivoljans molekyler är nästan för stora för att tränga in i hårstrået/huden så det är ingen olja att rekommendera egentligen. Detta läste jag någonstans för längesedan.

Anmäl
2015-06-19 00:02 #18 av: Elsaharr

Jag hade ingen olivolja hemma idag, så jag provade rapsolja istället!
Håret blev väldigt mjukt och glansigt så det vill jag verkligen rekommendera!:D

Anmäl
2015-06-19 15:45 #19 av: jossan...

#18 aha! det har jag alltid hemma så dit lär testas!:))

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.