Hårvård

Balsammetoden

2015-01-28 12:32 #0 av: Surpan

Här samlas all info du kan tänkas behöva om den populära tvättmetoden, så läs igenom detta innan du skapar en tråd om ämnet.

Bakgrund 

Ditt vanliga schampo och balsam innehåller antagligen silikoner som kapslar in håret och gör det fint för stunden. Silikoner är svåra att få bort ur håret och behöver sulfater för att tvättas ur. Vad de flesta gör är alltså att tillsätta silikoner som håret inte behöver, och sen använda starka ämnen för att tvätta ur de. Balsammetoden är ett sätt att minimera de ämnen som är skadliga för håret, och endast tillsätta de änmen som faktiskt tillför håret någonting.


Hur börjar jag?
För att börja med balsammetoden måste man alltså tvätta bort alla silikoner som har byggts upp i håret, annars kommer de bara att stanna kvar och göra att håret känns fett. Vi måste helt enkelt skapa en helt ren yta så våra bra ämnen får plats att riktigt tränga in i håret, vilket görs med det som brukar kallas för "sista-schampo". Ett sista-schampo innehåller sulfater men inga silikoner, på så sätt kan det tvätta bort de gamla silikonresterna.


Inköpslistan
Har du inget sista-schampoo hemma? Lugn, sista-schampoon behöver inte alls vara dyra, och du kommer nog ändå behöva gå till affären för att köpa nya balsam.

Det som behövs är:
 - Sista-schampo
 - Tvättbalsam
 - Vårdande balsam
 - Inpackning

Det viktiga här är att alla produkter ska vara fria från sulfater och silikoner. Man brukar säga att tvättbalsamet ska vara ganska lätt, så att det är lättare att skölja ur från hårbotten. Jag själv använder coop extras schampo som sista-schampo, Såklarts balsam som tvättbalsam, Garnier Respons balsam med avokadoolja och sheasmör som vårdande balsam och Garnier Respons pärlemor och körsbär som inpackning.


Kanon, jag har allt! Vad nu?
Då kan du sätta igång! Har du redan tvättat håret noga med ditt sista-schampo så är det bara att ställa det åt sidan och gå direkt på balsamet vid nästa dusch. Du använder det tvättande balsamet i hårbotten, låt det sitta en stund och gosa in sig, och se till att massera ordentligt i hela hårbotten. Snåla inte på balsamet här! Sen är det bara att skölja ur och sen är det dags att behandla balsamet på samma sätt som du är van vid. Du tar helt enkelt det vårdande balsamet i längderna, låter sitta en stund och sköljer noga. Inpackningen använder du också som vanligt vid behov.


Läs vidare:
Balsammetoden FAQ
Silikon
Mineralolja
Olja
Balsamtvätt (gamla artikeln)

Trådar:
Produkter balsammetoden?
Balsam och miljö
Fettigare hår med balsammetoden
Balsammetoden, jätte jobbigt
BM - Före och efter bilder


Länkar:
http://lockig.se/
http://nopoo.se/

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-01-28 13:17 #1 av: TatsuOni

Vad bra att det äntligen finns en artikel med info för alla nyfiknaGlad Bättre att folk titta här än att det skapas nya trådar hela tiden.

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2015-01-28 13:23 #2 av: Surpan

Ja jag tänkte det, planen är att det ska komma up mer info också, med länk i denna artikel. Tanken är väl att den här artikeln ska vara "introt" som hänvisar en vidare beroende på vad man behöver hjälp med sen. Glad

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-01-28 15:44 #3 av: [EvelinaL]

Finns ytteligare information på lockig.se 

Anmäl
2015-01-28 17:09 #4 av: tlover

nopoo.se har också bra info

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-01-29 08:36 #5 av: Surpan

Lä'gger in det i artikeln! Glad

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-01-29 19:26 #6 av: Cederin

Lägg gärna till att mineraloljor också bör undvikas då de fungerar likadant som silikoner. Glad Kanoninitiativ!

Medarbetare på Naglar och Hår

Anmäl
2015-01-30 08:38 #7 av: Surpan

#6 Yes, kommer en separat artikel om det som ska länkas här i! Glad

Tack för all feedback!

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-02-04 23:18 #8 av: Niini

Nu tänker jag vara jättejobbig och fråga.. Är detta schampo (Enjo) godkänt att använda som "avslutningsschampo"?

Anmäl
2015-02-05 08:55 #9 av: MoaHermansson

vad händer om man inte har ett vårdande balsam?

Anmäl
2015-02-05 09:02 #10 av: Surpan

#8 Det innehåller inget silikon eller mineralolja vad jag kan se, men det innehåller inte heller SLS (sulfater). Någon annan kanske kan svara på om de sulfaterna i ditt schampo duger. Glad Annars så är en flaska schampo från coop inte dyr!

#9 Ingenting alls, man brukar ha ett vårdande balsam för att de som använder balsammetoden gör det för att de har torrt hår. Upplever du inte att ditt hår är torrt eller skadas lätt så kan då skippa vårdande balsam och dra ut tvättbalsamet till längderna bara. Glad

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-02-05 09:13 #11 av: TatsuOni

#9 Det är olika från person till person. Vissa klarar sig utan. Själv skulle jag få torrt trassel om jag inte hade ett vårdande balsam. För vissa fungerar det att bara ha ett balsam till hela håret.

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2015-02-05 10:29 #12 av: jollycox

#9 Jag använder bara tvättbalsam och bara i hårbotten. Använder inget i längderna. Funkar jättebra för mig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.