Produkter/Hårverktyg/Accessoarer

Hårverktyg Del 1 Grundläggande verktyg

2009-04-03 20:45 #0 av: Chamy

Det finns en otrolig variation av hårverktyg på marknaden. I den här artikelserien presenteras kort några användbara verktyg. Hur de fungerar, vad man ska tänka på när man använder dem samt lite olika tekniker.

Kopiering förbjuden, Copywrite Chamy

 

Grundläggande hårverktyg!

 

Borstar

Borstar reder ut tovor och slätar ut håret. När man borstar från hårroten till topparna så får man ut smuts och död hud från hårbottnen. Man stimulerar samtidigt blodflödet till hårbottnen vilket i sin tur leder till en hälsosam hårväxt. Däremot ska man inte borsta för mycket eftersom det sliter på håret.

Det finns olika sorters hårborstar som antingen kan vara gjorda av naturliga material som svinborst och trä, eller konstgjorda material av plast och metall.

En platt borste av plast eller naturmaterial kan man använda för all sorts styling. Ju längre hår man har, desto större bör borsten vara, för att undvika att trassla till håret ännu mer.

När man använde en metallborste är det oftast för ökad effekt vid hårföning, eftersom metallen värms upp och bidrar till värme från alla håll. En sådan metallborste brukar vara rund och ha hål i metallen så att luften lätt blåser igenom borsten.

 

Foto: SXC

 

 

Kammar

Kammar är utmärka redskap för att reda ut tovor i hår av alla längder.

Även här gäller regeln ju längre hår desto större kam, och i det här fallet även mer bredtandad, allt för att undvika uppkomsten av nya tovor. Det finns såklart olika sorters kammar beroende på vad du ska använda dem till.

Tuperingskam för styling och tupering. Afrokam för lockigt hår, och bredtandade kammar för utredning av tovor. Materialen varierar mellan trä, plast och ben.

Man bör tänka på att köpa en kam utan skarvar, eller slipa ned skarvarna med en nagelfil, för att minska skada på håret.

 

Foto: SXC

 

 

Hårrrullar

Hårrullar varierar i längd, diameter och material, helt beroende på vad för slags lockar du vill skapa, samt hur stora de ska vara.

Släta hårrullar skapar den perfektaste locken, men de är även de svåraste att sätta in samt hålla kvar.

Hårrullar i kardborre är perfekta för att skapa vågor nere i topparna eftersom de oftast bara håller sig fast längst ned, dessa passar även för tunt hår eftersom de endast kan hålla uppe en viss mängd hår.

Det finns även små plastnålar som man kan sticka igenom rullen och klämmor som man sätter utanpå håret och rullen för att hålla den på plats, vilket är de enklaste och bekvämste sätten att använda hårrullar på, på det sättet kan man även hålla en kardborrulle på plats.

Skumgummirullar Är den modernaste formen av hårrullar. Dessa har formen av långa godisnappar, och är oftast gjorda i skumgummi. Man använder dem, precis som vanliga hårrullar, genom att rulla upp håret på dem, sedan stoppar man änden av rullen genom öglan och håret sitter på plats tills man tar ut det. De här rullarna skapar lockar på det mest skonsamma sätt som finns idag. Det krävs lite övning för att få till en snygg lock.

 

Foto: Chamy

 

Kopiering förbjuden, Copywrite Chamy

Anmäl
2011-12-25 20:43 #1 av: Cazzos

Skumgummirullarna vill jag pröva! Var kan jag köpa dessa? Skrattande

Anmäl
2011-12-26 00:39 #2 av: Chamy

Jag köpte mina på åhlens när det begav sig. De har säkert kvar dem, :).

Anmäl
2011-12-26 00:43 #3 av: Cazzos

#2 Okej, jag ska kika på Åhlens under veckan, tack Skrattande

Anmäl
2014-01-26 18:28 #4 av: Gasoline

Bra artikel!

Ang. den där svinborten... 

Jag har läst lite här och var (här inne) om att den ska tvättas osv. 
Köpte igår en tuperingsborste med svinborst. Hur tar jag bästa hand om denna? 
Om jag sprejar hårslingan med hårspray innan jag tuperar, blir borten då förstörd utav hårsprayen? 

Anmäl
2014-01-26 18:58 #5 av: Cederin

#4 Svinborsten kan du tvätta med varmt vatten och något rengörande, jag som använder balsammetoden tar mitt såkallade "sista-schampo" och rengör med. Jag brukar även ta en kam och dra loss hår från borsten regelbundet. Den blir som ny varje gång! :) Hårborsten kommer inte förstöras av hårspray.

Medarbetare på Naglar och Hår

Anmäl
2014-01-26 19:08 #6 av: Gasoline

#5 tack för ditt svar, då slipper jag vara orolig :-)

Ska prova denna snarast möjligt, ska bli spännande!

Anmäl