Produkter/Hårverktyg/Accessoarer

Hårverktyg Del 2 Värmeverktyg

2009-04-03 21:27 #0 av: Chamy

Det finns en otrolig variation av hårverktyg på marknaden. I den här artikelserien presenteras kort några användbara verktyg. Hur de fungerar, vad man ska tänka på när man använder dem samt lite olika tekniker.

Kopiering förbjuden, Copywrite Chamy

 

Värmeverktyg!

 

Hårfön

En hårfön kan man använda både för att ge håret volym, göra håret rakt eller lockigt. Man kan även använda den om man har lite bråttom, och håret måste torka snabbt.

De bästa hårfönarna har ett värmereglage, så att man kan styra hur varmt eller kallt man vill att blåset ska vara. De ska även ha ett effektsvrede som styr hur hårt man vill att den ska blåsa håret.

En diffuser är ett alternativt munstycke som man kan sätta på sin fön. En diffuser kan vara bra att ha eftersom den ger ett vidare blås än ett vanligt fönmunstycke. Naturlockigt hår brukar se fantastiskt ut när det blivit fönat snett underifrån med en diffuser eftersom det särar på lockarna utan att blåsa ut dem.

När man fönar ett hår ska man helst ha låtit det självtorka ett tag innan, för bästa resultat så ska håret bara vara en aning fuktigt innan man sätter igång, och om man har en fön med värmereglage så avsluta alltid med kalluft för minskad frissighet och högre glansfaktor. Det kan även vara bra att veta att ju svagare och kallare blåseffekten är, desto snällare mot håret är det. Det kan med andra ord löna sig att styla håret långsamt.

När man ska föna håret rakt så är det bra att använda en stor hårborste samtidigt som man riktar fönens munstycke i hårets riktning, d.v.s. nedåt.

Det kan krävas lite träning för att få till en perfekt föning, men när man väl lärt sig så kan man få till en mängd olika frisyrer bara med hjälp av några borstar och en bra fön med några olika munstycken. Kom ihåg att inte hålla fönen för nära håret och hårbottnen eftersom man lätt kan bränna sig.

 

Foto: SXC

 

 

Locktång

Om man inte har naturliga lockar, men ibland trånar efter ett riktigt Carrie-hår så kan det vara en idé att köpa sig en locktång.

Det finns många olika storlekar och märken, och det finns även keramiska locktänger som är snällare mot håret. Ju längre och tjockare hår du har desto tjockare bör din locktång vara för att kunna rulla upp hela håret. Och har du kortare hår så ska du satsa på en smalare locktång. Tunnare locktänger skapar mindre lockar medan tjockare locktänger skapar större.

Det finns olika tekniker att använda en locktång med, och ingen teknik är sämre än den andra. Vissa gillar att börja rulla upp håret från hårbottnen och snurra håret runt tången med andra handen, medan andra gillar att börja i topparna och snurra uppåt. Här gäller det bara att pröva sig fram för att hitta sin favoritstil, lockarna blir lite olika med de olika teknikerna.

 

Foto: SXC

 

 

Plattång

En plattång fungerar precis tvärtemot hur en locktång fungerar, och slätar ut håret, gör det rakt och lent. En plattång har två uppvärmda plattor som pressar samman håret vilket gör det slätt.

Teknikerna är många och varierar nästan från person till person, vissa tar en del av håret i taget, pressar från topparna och jobbar sig uppåt, medan andra gillar att dra tången från hårbotten och nedåt, varvat med borstning för snabbare resultat.

Även plattänger kommer i den keramiska formen, som är bättre för håret än bara metallen. Tänk dock på att många keramiska plattänger endast har ett tunt lager av det skyddande materialet, vilket så småningom slits ut. Det betyder att man kan behöva byta plattång lite då och då för att vara så skonsam som möjligt mot håret.

 

Foto: SXC

 

 

 

Man ska inte använda en värmeverktyg för ofta eftersom värmen oftast är hög och kommer så nära inpå hårstrået, vilket kan skada håret ganska rejält.

 

Kopiering förbjuden, Copywrite Chamy

Anmäl
2009-04-30 02:32 #1 av: zuperzita

Du glömde krustång? :o

Anmäl
2009-05-01 16:03 #2 av: Chamy

Aah just det... Jag får lägga till det så fort jag får tid, Glad

Anmäl
2009-05-02 01:25 #3 av: zuperzita

#2 - det är inte brottom ^^

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.