Hårvård

Naturliga Hårkurer!

2009-04-03 19:41 #0 av: Chamy

Naturlig hårvård är något som vi svenskar inte är helt vana vid. Men det är ett bra alternativ för allergiker och miljömedvetna, och dessutom mår håret alldeles utmärkt utan alla uttorkande kemikalier som de flesta hårvårdsprodukter innehåller.

Kopiering förbjuden, Copywrite Chamy

 

Naturliga hårvårdsprodukter är bra för både kroppen och miljön men oftast är de tyvärr inte lika bra för våra plånböcker. Därför tänker jag nu dela med mig av några recept på behandlingar som man enkelt och billigt kan göra hemma.

 

 

Foto: SXC

 

 

Avokado är som alla vet en väldigt fet frukt, med fetter som är närande och vårdande både för insidan och för utsidan, därför kan en avokadomask göra susen för ett torrt och slitet hår.

Mosa en avokado och blanda med en msk mjölk, en msk av ditt favoritbalsam samt en msk valfri olja(oliv, jojoba, cocos m.m.). Rör alla ingredienser till en röra och låt det stå i kylen tills smeten är sval. Därefter är det bara att massera in i håret och hårbottnen och vira in i en varm fuktig handduk. Låt det sitta i ca tio min innan du tvättar ditt hår som vanligt.

 

Foto: www.scotlandwide.com

 

 

Ett hår som är frissigt och matt med en irriterad hårbotten kan ha fått sin ph-balans rubbad. Hårets ph-värde ska optimalt ligga på 4.5 till 5.5, och för att återställa balansen så kan man göra en äppelcidervinäger sköljning. Äppelcidervinäger är väldigt billigt och tacksamt att använda eftersom det krävs sådan liten mängd för att få till en fullgod sköljning.

Man tar en del äppelcidervinäger och fyra till sex delar vatten, blandar och det är klart för användning, ju mer hår du har desto större delar använder du. Skölj gärna efter schamponering och balsamering eftersom dessa preparats basiska ph-värden ofta är anledningen till ph-rubbningen. Dessutom sköljer äppelcidervinägern ut eventuella rester av kemikalier som kan ha blivit kvar efter styling osv.

Resultatet varierar självklart från person till person, men oftast blir håret glansigt och lent, det perfekta substitutet för glanssprayer. Och oroa dig inte, vinägerlukten försvinner när håret torkar.

 

Foto: SXC

 

 

Har du blont eller råttfärgat hår och vill ha en något ljusare färg utan att för den skull gå till frisören och bleka dig? Då kan du på ett skonsamt sätt få en ljusare nyans genom att skölja ditt hår med kamomillte. Kamomill har sedan länge använts inom hälsokosten och som ett skonsamt blekande preparat, och används ofta i schampo och balsam som är specialiserat för blont hår p.g.a. dess blekande funktion.

Lägg några påsar kamomillte i kokande vatten, låt det stå och svalna och dra i några timmar. Skölj sedan håret med vätskan efter att du tvättat håret som vanligt.

 

Foto: SXC

 

 

För fett hår kan en blandning av aloe vera(finns på hälsokostbutiker) och pressad citronjuice i din ordinarie balsamkur vara ett sätt att ta bort överflödigt fett.

Blanda en halv tesked aloe vera med en tesked pressad citron och blanda i en åttondels deciliter av ditt vanliga balsam. Massera in i håret och hårbottnen. Se till att verkligen massera hårbottnen för att få bort eventuella fettrester. Samtidigt som hårbottnen blir ren så stimulerar du blodtillförseln i huvudet vilket i sin tur hjälper till att rensa ut överblivet fett som kan lagra sig i porerna, sedan är det viktigt att du sköljer, sköljer, sköljer. Kom ihåg att bara lägga i balsam från öronen och nedåt när du balsamerar utan aloe och citron. Eftersom håret redan är fett i hårbottnen så blir det bara ännu fetare om du masserar in ännu mer just där.

 

Foto: SXC

 

 

Alla kurer är helt naturliga och kan absolut inte skada dig eller ditt hår på något sätt, prova och se om det passar dig.

 

Kopiering förbjuden, Copywrite Chamy

Anmäl
2009-04-09 22:15 #1 av: Mysan59

Superbra artikel, tack!

Anmäl
2009-04-09 22:25 #2 av: JohannaMax

Jättebra!! Jag ska göra en äppelcidervinäger sköljning nu när jag ska hoppa in i duschen!

Citron kan man oxå använda som naturlig blekning.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-04-09 22:38 #3 av: Marija

#2 Precis vad jag tänkte säga. Citron i håret och ut i solen Flört

Jättebra artikel!

Anmäl
2009-04-10 00:01 #4 av: Buuc

Bra artikel! :)

Anmäl
2009-04-10 00:33 #5 av: Thea-Cazzy

Bra artikel!! Men har provat det där med Kamomillte, men det funkade inte alls på mig xD

Anmäl
2009-04-10 00:52 #6 av: Tavar

De få gånger jag haft hårsprej eller liknande och behövt göra rent håret lite extra blir det oftast torrt och jobbigt, men brukar då ha rapsolja i håret några minuter och så är det fint igen :P Fungerar med andra oljor med men rapsolja luktar inte lika mycket ^^

Anmäl
2009-04-10 02:35 #7 av: Sweelin

Mycket läsvärd artikel!Glad

Anmäl
2009-04-11 04:45 #8 av: Angelclaw

Superbra artikel!!

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Anmäl
2009-04-14 15:47 #9 av: Tina-A

En annan mix som ger ett jättelent hår vad jag hört är en mix av ägg, olja och öl. Låter väldigt äckligt men av de som använt det har jag bara hört positivt ifrån faktiskt! Inte provat det själv än men jag ska göra det när jag vågar ;)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2009-05-02 15:11 #10 av: Faidra

Bra artikel! och du som skrev #2, tack jag ska pröva det, fast inte förrens i sommar

Anmäl
2009-07-27 20:12 #11 av: promenixan

Äppelcidervinäger tycker jag är toppen, jag har fått tillbaks glansigheten i håret på en gång, och mitt kli i huvudet börjar försvinna också. Jag tar det varje gång jag tvättar håret.

Jag tar sedan någon droppe jojobaolja i händerna och drar i topparna av håret innan jag fönar, och det blir ännu finare. Inga toppar som sticker ut eller ser torra och trista ut.

Superbra artikel Glad för även om jag visste om det där med vinägern så hade jag aldrig hört om det andra.

Anmäl
2009-08-11 16:27 #12 av: evaekroth

Bra atrikel!

KJag har jätte problem med mitt hår. Mörkt (är jlus igentligen) och kort och det är väldigt tjockt. Jag äter mediciner och svettas mycket och då blir det att jag får tvätta håret ofta och då blir håret som det blir också. Det är viktigt för mig att håret får må bra. Så dessa tips ska jag pröva.

Prövade för ett tag sedan att ha i honung i håret som kur för det läste jag i en artikel att det var bra mot torrt hår och speciellt under sommaren men det rekomenderar jag inte för det hjälpte inte alls, blev mest kladdig.

Anmäl
2010-02-10 10:23 #13 av: Mooniq

Hej

Idag har jag provat ovanstående avocadoinpackning till mitt hår.. och när jag tvättade ur det så sköljde jag med äppelcidervinäger-blandningen.. torkade håret o borstade igenom det och till min förvåning så kladdade inte hårtopparna ihop.. inget kli i hårbotten.. HÄRLIGT!

Hur ofta kan jag göra avocadomasken? Kan jag skippa schampo och balsam totalt? det är ju en dutt balsam i avocadomasken förvisso, men i övrigt, menar jag..

Det skulle vara himmelriket för mig om jag kunde skippa schampo + balsam helt o hållet, har haft så mycket problem med hårbotten + torrt o frissigt hår.

Monica

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2010-02-10 17:09 #14 av: paronskrutten

#13 Om ditt hår inte bir skitigt behöver du ju inte tvätta med schampo och balsam :)

Anmäl
2010-02-26 16:54 #15 av: Birke

Har blivit riktigt inspireradav den här tråden! Sitter med ngt riktigt kladdigt tjockt grejs i håret improviserat på 4msk olivolja, 2 äggulor och massor honung. Vet inte vad det kan va bra för, men ngt får jag hoppas. Ska få sitta i i typ 30min. Hoppas bara att jag får ut allt, och att äggen inte stelnar (igen) för jag ska på fest om 2h haha :P

Anmäl
2010-02-27 01:05 #16 av: isay

ska testa avocadomasken någon dag!:)

Anmäl
2010-04-15 23:08 #17 av: Batistini

Advokadomasken var kanon! :D Mitt hår är silkeslent idag, like it! Kom bara ihåg att köpa en riktigt mjuk advokado, eftersom de är ett helt h******e och mosa den sedan samt att de inte fäster i håret ;)

Anmäl
2010-04-17 10:19 #18 av: Mooniq

Hej alla

Jag har köpt  kallpressad avocadoolja och kallpressad jojoba olja som jag blandar 2 tsk av varje på en liten tallrik, sen doppar jag fingertopparna i oljan och masserar hårbotten.. väntar 30-40 min - sen tvättar jag håret.. jojobaolja löser upp talg i porerna.. superbra!

Avocado olja och jojobaolja är även bra för huden på hela kroppen.

har köpt mina oljor på www.crearome.se men finns även på www.vitavera.se.

avocadooljan hittade jag på konsum, dock ej ekologisk....

Monica

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2010-04-17 14:43 #19 av: Mysan59

#18 Tack för det tipset! Ska köpa dom oljorna...

Anmäl
2010-04-18 01:09 #20 av: Signorita

Super bra artikel :D

Anmäl
2010-06-10 18:06 #21 av: Gudris

Vill man skippa schampo kan man testa att tvätta med ägg, har förstått att många som har problem med hårbottnen tycker att det funkar bra. Mitt hår mådde superbra med äggtvätt, det är ungefär som ett milt schampo.

Blanda ett ägg och lite (typ en tsk-msk?) äppelcidervinäger eller citronsaft ordentligt och massera in i hårbotten.

 

Sen jag testade balsammetoden har jag slutat med att ha någon form av schampo i längderna på håret, masserar bara in det i hårbotten...

Anmäl
2010-06-10 18:09 #22 av: Birke

#21 Har provat med det en gång, men tyckte det var för rinnigt för min smak:) Dessutom luktade håret lite metaliskt efteråt.

Anmäl
2010-07-29 01:28 #23 av: annie-ess

svårt o få kläm på de hela men äppelcidervinägern SKALL alltså SKÖLJAS UR efter en viss tid? ex 15 minuter en halvtimme??  Skäms

Anmäl
2010-07-29 08:52 #24 av: Mooniq

OM man blandar 1 del äppelcidervinäger och 10 delar vatten så behövs det inte sköljas ur .. har du 1 del ä-vinäger och 5 delar vatten så har jag sköjt ur det, för en del sitter ändå kvar i håret. Så har jag gjort...jag har använt mig av 1-10 och haft det i en blom-sprejflaska - tyckte det var enklast.

Monica

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2010-07-29 13:38 #25 av: Birke

#23 Valfritt. Går super att lämna kvar, för lukten försvinner i regel när det har torkat, men kan också komma tillbaka om det regnar. Så vid regnväder är det bra att skölja ur :P

Anmäl
2010-08-18 16:34 #26 av: annie-ess

okej tack :) upplevt att mer hårstrn lossnar när jag har detta i dock och det torkat.. kan änna dra ut en hel peruk nästan.. varför är det så? hur många hårstrån är 'normalt' o tappa? eller det kanske inte finns något sånt? :D

Anmäl
2010-08-18 20:16 #27 av: silo

Bra artikel!

Anmäl
2010-08-20 16:14 #28 av: Bibban

Som jag har letat efter detta - överallt! TACK

Anmäl
2010-09-23 18:50 #29 av: TheoA

Jag vet att man kan göra parfym av matolja eller rapsolja + Valfrblomma som luktar gott t.ex rosblad :)

Då skulle man kunna ha det i blandningarna om man vill att det ska lukta gott! :)

Har inte provat men det borde funka!

Anmäl
2010-11-22 18:31 #30 av: Sweelin

Men kan bara liksom använda äppelcidervinäger som "schampo" utan att använda annan? Eller måste man fortsätta att använda schampo och balsam?

Anmäl
2011-07-12 23:05 #31 av: Cazzos

Jag vet inte hur mycket en åttondels deciliter är Tyst

Ja, jag är inte godkänd i matte haha Cool

Anmäl
2011-08-27 00:05 #32 av: Agge-58

Som jag har letat efter det här! Underbart! Har fruktansvärt kli i hårbotten. Blir skogstokigGråter Var hos läkaren o han sa det va seborroiskt håreksem (tror det heter så) o jag fick nåt som heter Betnovat 1mg/ml kutan lösning. Visserligen hjälper detta, men där e ju kortison i o detta vill jag ju inte fortsätta med utan vill ha nåt naturligt. Ska genast testa äppelcidervinäger. Men nu t min fråga? Ska jag tvätta håret först m schampo o sedan skölja ur med äppelcidervinäger, eller hur ska jag göra? Snälla hjälp mig nån som vet. Tack på förhand..Flört

Anmäl
2011-08-27 07:31 #33 av: Mooniq

#32

Jag har haft mycket kli i hårbotten men jag har inte fått någon diagnos på detta. Jag köper schampo som heter I+M Freestyle. Helt parfymfritt och gjort för superallergiker. Finns att köpa på bodystore.com eller renskonhet.com sen sköljer jag med äppelcidervinäger ( använder blomduschflaska 1 del ä-vinäger, 5 delar vatten. låter det sitta i några minuter innan jag sköljer. För mig fungerar detta utmärkt.

Skrattande

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2011-08-27 12:30 #34 av: Agge-58

Ok, tack Mooniq... ska kolla på dessa sidorna. Jag använder ett schampo o balsam tills m vårdande gelkräm för torr o ömtålig håbotten som kommer från BIO+. Finns att köpa hos vissa frisörer o affärer. Det är visserligen bra, men dyrt! Ska kolla på de sidorna som du nämner. Tog själv mandelolja i hårbotten i går o lät verka över natten o på morgonen tvättade jag m 1 ägg blandat m 1 msk ä-vinäger o jag är inte röd i hårbotten o inget kli heller (peppar, peppar). Hoppas det håller i sig!

Skrattande

Anmäl
2013-01-23 16:17 #35 av: Cerrolyn

Kanon artikel. Skrattande

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.